Informatii cu privire la programul Networking Academy

Cursurile organizate de Cisco sub titulatura "Cisco Networking AcademyŽ CCNA Routing and Switching" sunt concepute pentru studentii ce doresc sa se angajeze pe posturi "entry-level" din domeniul TIC (Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiilor) sau doresc sa isi extinda cunostintele in acest domeniu.

Cursurile "CCNA Routing and Switching" asigura o cuprindere completa a subiectelor din domeniul retelisticii, incepand cu fundamentele de baza pana la servicii si aplicatii avansate, oferind oportunitatea unor experiente practice, precum si dezvoltarea de aptitudini specifice profesionale in domeniul TIC.

Pe scurt, tematica celor 4 module este urmatoarea:
» Modulul 1 - Introduction to networks - Introducere in arhitectura, structura, functiile, componentele si modelele Internetului si a retelelor de calculatoare. In curicula sunt prezentate, ca baza, principiile adresarii IP, conceptele fundamentale, mediile de comunicatie si caracteristicile de functionare ale tehnologiei Ethernet. Prin parcurgerea acestui curs, studentii vor fi capabili sa construiasca retele locale simple, sa realizeze configuratii de baza pentru rutere si switch-uri si sa implementeze scheme simple de adresare IP.
» Modulul 2 - Routing and Switching Essentials - Aici sunt descrise arhitectura, componentele si operatiile ruterelor si switch-urilor dintr-o retea de dimeniuni mici. Studentii vor invata cum sa configureze un ruter si un switch asigurand functionalitatile de baza. La sfarsitului cursului, studentii vor fi capabili sa configureze si sa depaneze rutere si switch-uri si sa rezolve probleme de baza legate de RIPv1, RIPv2, OSPF single-area si multi-area, retele LAN virtuale si rutare inter-VLAN atat in cazul IPv4 cat si in cazul IPv6.
» Modulul 3 - Scaling Networks - Cursul cuprinde descrierea arhitecturii, componentelor si operatiilor ruterelor si switch-urilor intr-o retea complexa. Studentii vor invata sa configureze rutere si switch-uri pentru asigurarea unor functionalitati avansate. La finalul cursului, studentii vor fi capabili sa configureze si depaneze rutere si switch-uri si sa rezolve probleme legate de OSPF, EIGRP, STP si VTP atat in cazul retelelor bazate pe IPv4 cat si in cazul celor IPv6. Studentii vor deprinde cunostinte si aptitudini necesare implementarii functionarii DHCP si DNS intr-o retea.
» Modulul 4 - Connecting Networks - Aici sunt prezentate tehnologiile si serviciile de retea de tip WAN (Wide Area Network) necesare aplicatiilor convergente de date, voce si video intr-o retea complexa. Cursul faciliteaza studentilor intelegerea criteriilor de selectie ale echipamentelor de retea si ale tehnologiilor WAN pentru a corespunde cerintelor de retea. Studentii invata sa configureze si sa depaneze echipamente de retea si sa rezolve probleme legate de protocoale la nivelul data link. De asemenea, studentii dezvolta cunostinte si aptitudini necesare implementarii protocolului IPSec si a operatiilor intr-o retea privata virtuala (VPN) in cadrul unei retele complexe.

Pentru participarea la acest curs nu sunt necesare notiuni prealabile de retele, ci doar cunostinte minime legate de utilizarea unui calculator (sistem de operare Windows si folosirea unui browser Internet).

Cursurile sunt on-line, cu un bogat continut de elemente multimedia (desene, animatii,sunet) si vor putea fi accesate in reteaua ASE. Testarile sunt, de asemenea, on-line, pe site-ul de testari Cisco. Fiecare semestru consta in cate 70 de ore (lectii teoretice si practice). Dupa fiecare capitol se sustine un test, urmand ca in finalul semestrului sa se sustina un test ce cuprinde intrebari din toate capitolele parcurse. In urma promovarii acestui test se va elibera o diploma pentru semestrul respectiv.

Dupa promovarea celor 4 semestre se poate sustine testul final pentru diploma de CCNA (Cisco Certified Networking Associate - recunoscuta la nivel international) la o companie atestata. La noi in tara exista mai multe centre acreditate pentru a oferi certificarea CCNA, unul dintre exemple fiind firma Datanets www.datanets.ro

Intalnirile au loc in laboratorul Cisco (fosta sala Studio TV - ASE) din Calea Dorobantilor nr. 15-17, in timpul saptamanii, intre orele 18 - 20.45.

Foarte important: cursurile si toate testarile sunt in limba engleza!

Pretul pentru elevi, studenti, someri este de 350 lei/semestru. Pentru alte categorii de persoane pretul este de 450 lei/semestru.

© Dragos Chircu 2016